Že zaključek pretekle sezone je nakazoval, da bo sezona 2020/21 potekala v nenavadnih okoliščinah. Če je bila pretekla sezona predčasno prekinjena, je bila letošnja sicer izpeljana v celoti, a z zelo pomlajenimi ekipami in številnimi prestavljenimi tekmami.

Pred začetkom sezone se je naša ekipa glede na preteklo precej spremenila.

Po koncu lanske sezone so odšle Mojca Ahac, Meta Černač, Tina More, Aneja Einfalt in Tina Vide. Ekipo pa so okrepile: Katarina Gerič Škopac, Hana Kandus, Dunja Novović, Eva Stefanoski in Vanja Tajher.

Če smo imeli v pretekli sezoni drugo najmlajšo ekipo v ligi, se je to v tej sezoni spremenilo.

Korona kriza je klube prisilila v pomlajevanje članskih ekip in tako je naša članska ekipa postala druga najstarejša ekipa v prvi ligi, kljub temu da se je povprečna starost ekipe glede na predhodno sezono le malo dvignila.

Povprečna starost deklet v naši ekipi je bila na začetku sezone nekaj manj kot 20 let, kar je približno leto več kot lani, ko so bila dekleta ena od najmlajših ekip v ligi.

Ekipi, ki sta jo tudi v tej sezoni vodila Slavko Duščak in njegov pomočnik Predrag Radović, se je v zimskih mesecih priključilo še nekaj mlajših igralk in tako je bilo v tej sezoni za člansko ekipo registriranih 21igralk. Z ekipo sta bila tudi kondicijski trener Luka Trekman in fizioterapevtka Anja Šajn.

Po skoraj polletnem premoru so dekleta začela s treningi v avgustu. Zadnji septembrski vikend pred pričetkom tekmovanj je ekipa izkoristila še za team building, ki so ga skupaj s trenerjema preživljala na Rakitni.

Dolg premor in prevetritev ekipe sta razloga, zakaj je bilo v prvem delu sezone opaziti precej nihanj v igri in nekaj neprepričljivih predstav.

Vendar so se stvari kmalu postavile na svoje mesto.

Že decembra so dekleta odigrala nekaj odličnih tekem in pokazala, da letos merijo stopničko višje. Kljub temu da so prvi del tekmovanja zaključila na 6. mestu, se je že nakazovalo, da bo drugi del sezone še kako zanimiv.

Ker so bile prve tri ekipe že preveč oddaljene, se je pričakoval troboj Tosama Ledite, Akson Ilirije in naših deklet za mesto, ki še vodi v polfinale državnega prvenstva.

Po odlični predstavi na domači tekmi proti Lediti, ki so jo naša dekleta prepričljivo dobila z rezultatom 88:57, se je zdelo, da bo ekipi uspelo doseči želeni cilj.

Pa se žal ni odvilo po naših pričakovanjih. Najprej je ekipa doživela nepričakovana poraza v Mariboru in doma proti Konjicam. Kljub porazoma je bila končna uvrstitev še vedno v rokah naših deklet.

Nato nam jo je februarja zagodel še koronavirus, ki je dodobra krojil nadaljevanje prvenstva, saj je zbolela večina ekipe s trenerjem vred.

Kljub želji, da bi se kakšna tekma prestavila in bi se omogočilo športno nadaljevanje prvenstva, smo v klubu naleteli na gluha ušesa tako pri pristojnih organih kot pri drugih klubih. Več o dogajanju smo zapisali v posebni izjavi za javnost, ki si jo lahko preberete tukaj.

Naslednjo – ključno – tekmo so tako večinoma odigrale igralke mladinske in kadetske ekipe, ki pa kljub borbenosti niso mogle nadomestiti izkušenejših kolegic.

Članice so tako že četrtič zapored sezono zaključile na nehvaležnem petem mestu.

V prvenstvu so dekleta odigrala 28 tekem, dosegla 10 zmag in zabeležila 18 porazov.

V sezoni so skupaj dosegla 1.580 točk, kar je najmanj od vseh prvoligaških ekip. Največ točk je dosegla kapetanka Tinkara Zoran (248), 225 jih je dosegla Eva Stefanoski, 200 pa Lea Mehle. So bila pa dekleta nadpovprečno uspešna pri izvajanju prostih metov in pri metih za tri točke.

Ekipa je v sezoni zabeležila 1.129 skokov, kar je le nekoliko manj od povprečja lige (1.166). Najboljša skakalka ekipe je bila Eva Stefanoski s 182 skoki, ki je bila po statističnih podatkih tudi najboljša igralka ekipe. 150 skokov je zabeležila Lea Mehle, 123 pa Ana Hrbljan.

Najboljša asistentka je bila Nika Kodelja (84), sledita Tinkara Zoran (50) in Dunja Novović (49).

Obliž na prvenstvene rane je prišel ob koncu sezone v pokalnem tekmovanju, kjer so se naša dekleta za uvrstitev v polfinale pomerila z ekipo Konjic. Po zelo napeti tekmi, ki se je končala z minimalno zmago 60:57, so se naša dekleta uvrstila v polfinale pokala, ki je potekalo v Celju.

Žreb nam je dodelil ekipo Triglava, ki je bila na koncu boljša in slavila z rezultatom 62:51.

Za konec si preberite, kaj sta po končani sezoni povedala trener in kapetanka moštva.

Slavko Duščak, trener: Po uspešno končani sezoni bi se zahvalil vsem igralkam. Rade, Luka, Tanja in Anja hvala za vašo pomoč in podporo skozi celo nenavadno sezono. Sezona je bila intenzivna in nepredvidljiva, potrebno je bilo veliko prilagajanja, dogovarjanja, na koncu pa smo v prvenstvu dosegli dober rezultat in kar je bistveno, zelo smo napredovali kot ekipa. Ponosen sem, da smo sestavili karakterno in enotno ekipo, ki se je izkazala v pokalu in se z dobro igro zasluženo uvrstila na final four. Hvala tudi predsedniku Daretu, ki je verjel in se trudil ter nas podpiral skozi celo sezono.

Tinkara Zoran, kapetanka: V začetek letošnje sezone smo vstopile z nekoliko spremenjeno ekipo. Pridružile so se nam punce, ki so prinesle novo energijo in željo za doseganje najvišjih mest. Že od samega začetka je bila prisotna sproščenost in povezanost, ki sta jo trenerja vnesla v ekipo. V štartu sezone se je še videla neuigranost ekipe, potrebovali bi več treningov in tudi kakšno prijateljsko tekmo več. Zaradi razmer kakršne so bile, le-teh namreč ni bilo veliko. Forma se nam je postopno dvigovala, kar se je poznalo tudi na rezultatu, vendar smo izgubile nekaj pomembnih tekem, ki so nas na koncu stale 4. mesta. Kljub številnim prekinitvam treningov, se nam je uspelo uvrstiti na zaključni turnir pokala članic, ki pa je bil, lahko rečem, da nagrada za celotno sezono.