Sezono 2019/2020 smo vsi v klubu pričakovali dokaj optimistično, saj so se razmere v klubu glede na preteklo sezono precej izboljšale.

V klubu so ostale vse članske igralke, ki so že v sezoni 2018/2019 osvojile peto mesto v državnem prvenstvu. Po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe se je vrnila Lea Mehle, vrnila se je tudi Jelica Petrović, ekipo pa so okrepile Tina More, Iva Ferencek in Aneja Einfalt.

Člansko ekipo sta še naprej vodila trener Slavko Duščak in njegov pomočnik Predrag Radović. Od začetka sezone je bil z ekipo tudi kondicijski trener Luka Trekman. Za zdravje naših igralk pa sta skrbeli Katarina in Anja.

Sezono so dekleta začela z dvema zmagama, proti Domžalam v domači dvorani in v gosteh pri Mariboru.

Sledila je domača tekma proti Ježici, ki so jo naša dekleta začela odlično, potem pa nekoliko popustila in zato celo tekmo lovila priključek. Ob koncu srečanja so bile nasprotnice srečnejše in spretnejše ter tekmo dobile s tesnim rezultatom 63:65.

Po gostujoči zmagi proti Iliriji se je čez 14 dni zgodba proti Lediti ponovila. Spet so naša dekleta dobro odigrala prvo četrtino, potem pa le malo popustila in zaradi tega spet celotno tekmo lovila priključek. Tudi tokrat žal neuspešno.

Na naslednji domači tekmi proti Triglavu se je ponovil vzorec s prvih dveh domačih tekem. Naše igralke so spet odigrale odlično tekmo, tokrat so vodile celo do konca tretje četrtine. V zaključku pa so popustile in prepustile zmago nasprotnicam.

Vsi ti porazi so očitno pri naši mladi ekipi pustili močan pečat, saj je bilo v nadaljevanju sezone veliko več nihanj in “nervoze” v ekipi. Takšen primer je gostujoča tekma proti Lediti, ki so jo naša dekleta začela sproščeno in vodila z rezultatom 18:13, nato pa nasprotnicam dovolile serijo 18:0 in tekma je bila izgubljena.

Vendar že pogled na seznam igralk vseh ekip v ligi pokaže, da smo imeli po tem, ko je klub zapustila Jelica Petrović, drugo najmlajšo ekipo v ligi, s povprečno starostjo pod 19 let. Vse ekipe, ki so na lestvici uvrščene pred našimi dekleti, imajo vsaj eno starejšo izkušeno igralko ali pa tuje okrepitve.

Glede na to, da je večina igralk že nekaj let skupaj in da so povečini nekdanje mladinske reprezentantke, verjamemo, da je čas na njihovi strani in da še zdaleč niso pokazale vsega, kar znajo.

V pretekli sezoni so do prekinitve prvenstva članice odigrale 23 tekem, na osmih tekmah so zmagale, na petnajstih izgubile in sezono, tako kot leto prej, končale na petem mestu.

Dosegle so 1.431 točk ali v povprečju 62,22 na tekmo, kar je peti dosežek v ligi. Pri skokih so bila dekleta še uspešnejša, saj so s 1.064 uspešnimi skoki druga najboljša ekipa v ligi.

Pregled ostalih statističnih podatkov pokaže, da je bilo v igri nekoliko preveč izgubljenih in premalo dobljenih žog. Ne najboljši odstotek meta in manjše število asistenc od povprečja v ligi pa lahko povežemo tudi s pomanjkanjem izkušenj. Vse to se je še najbolj pokazalo v odločilnih trenutkih tekem, kjer so izkušnje nasprotnicam prinesle odločilne točke in prevesile tehtnico na njihovo stran.

Največ minut na tekmo (32:11) je odigrala kapetanka Tinkara Zoran, ki je dosegla tudi največ točk (262). Največ skokov je zabeležila Meta Černač (152), največ asistenc pa je podelila Nika Kodelja (76), ki je odigrala največ minut v celi sezoni.

Obiskanost domačih tekem je bila boljša kot v preteklosti. Zagotovo si bomo sezono najbolj zapomnili po decembrski tekmi proti Iliriji, kjer se je na tekmi zbralo več kot 300 ljudi, kar je najboljši obisk rednega dela ženske košarkarske lige v zadnjih letih.

Tudi povprečni obisk tekem je bil dober in naš klub uvršča v sam vrh slovenske ženske košarke.

Če k temu dodamo, da smo v decembru poskrbeli za nove drese in drugo športno opremo za celotno člansko ekipo in njihove spremljevalce, potem si lahko le želimo, da bo kriza, ki jo je povzročil korona virus, pustila čim manj posledic tako v naši ekipi kot v slovenskem športu.

Slavko Duščak, trener: Zaradi trenutnih razmer smo ligo članic predčasno končali in zasedli 5. mesto. Kot mlada ekipa smo na tekmah s kakovostnejšimi ekipami odigrali s prevelikimi nihanji in le v prvem delu tekmovanja slediti začrtanemu cilju. V ligi za prvaka smo odigrali pod svojimi zmožnostmi in nismo bili konkurenčni nasprotnim ekipam.

Kot trener sem z ekipo zadovoljen, sem pa pričakoval in upal, da bomo letos lahko naredili korak naprej v končni razvrstitvi. Igralke so naredile napredek v svoji igri, ampak v športu ni bližnjic, kar se nam je poznalo na tekmah s kvalitetnejšimi ekipami.

Zahvalil bi se predsedniku Daretu in upravi, ki so nam omogočili, da smo imeli dobre pogoje za treninge. Zahvaljujem se tudi sodelavcem Radetu, Luki in Anji.

Tinkara Zoran, kapetanka: Na žalost smo že tako kratko sezono zaključili predčasno. Končale smo na 5. mestu, čeprav bi si želele kakšnega mesta več. Škoda, da nismo prvenstva zaključili z domačo tekmo, ampak nimamo kaj. Upam, da se razmere čim prej izboljšajo in se tako vrnemo nazaj v dvorano.