PREGLED SEZONE

PREGLED SEZONE ČLANIC 2020/21

182866075 2999902133575557 4352367995248717631 n
 
Že zaključek pretekle sezone je nakazoval, da bo sezona 2020/21 potekala v nenavadnih okoliščinah. Če je bila pretekla sezona predčasno prekinjena, je bila letošnja sicer izpeljana v celoti, a z zelo pomlajenimi ekipami in številnimi prestavljenimi tekmami.
 
Pred začetkom sezone se je naša ekipa glede na preteklo precej spremenila.
 
Po koncu lanske sezone so odšle Mojca Ahac, Meta Černač, Tina More, Aneja Einfalt in Tina Vide. Ekipo pa so okrepile: Katarina Gerič Škopac, Hana Kandus, Dunja Novović, Eva Stefanoski in Vanja Tajher.

Če smo imeli v pretekli sezoni drugo najmlajšo ekipo v ligi, se je to v tej sezoni spremenilo.

Korona kriza je klube prisilila v pomlajevanje članskih ekip in tako je naša članska ekipa postala druga najstarejša ekipa v prvi ligi, kljub temu da se je povprečna starost ekipe glede na predhodno sezono le malo dvignila.

Povprečna starost deklet v naši ekipi je bila na začetku sezone nekaj manj kot 20 let, kar je približno leto več kot lani, ko so bila dekleta ena od najmlajših ekip v ligi.
 
Ekipi, ki sta jo tudi v tej sezoni vodila Slavko Duščak in njegov pomočnik Predrag Radović, se je v zimskih mesecih priključilo še nekaj mlajših igralk in tako je bilo v tej sezoni za člansko ekipo registriranih 21igralk. Z ekipo sta bila tudi kondicijski trener Luka Trekman in fizioterapevtka Anja Šajn.

Po skoraj polletnem premoru so dekleta začela s treningi v avgustu. Zadnji septembrski vikend pred pričetkom tekmovanj je ekipa izkoristila še za team building, ki so ga skupaj s trenerjema preživljala na Rakitni.

Dolg premor in prevetritev ekipe sta razloga, zakaj je bilo v prvem delu sezone opaziti precej nihanj v igri in nekaj neprepričljivih predstav.

Vendar so se stvari kmalu postavile na svoje mesto.

Že decembra so dekleta odigrala nekaj odličnih tekem in pokazala, da letos merijo stopničko višje. Kljub temu da so prvi del tekmovanja zaključila na 6. mestu, se je že nakazovalo, da bo drugi del sezone še kako zanimiv.

Ker so bile prve tri ekipe že preveč oddaljene, se je pričakoval troboj Tosama Ledite, Akson Ilirije in naših deklet za mesto, ki še vodi v polfinale državnega prvenstva.

Po odlični predstavi na domači tekmi proti Lediti, ki so jo naša dekleta prepričljivo dobila z rezultatom 88:57, se je zdelo, da bo ekipi uspelo doseči želeni cilj.

Pa se žal ni odvilo po naših pričakovanjih. Najprej je ekipa doživela nepričakovana poraza v Mariboru in doma proti Konjicam. Kljub porazoma je bila končna uvrstitev še vedno v rokah naših deklet.

Nato nam jo je februarja zagodel še koronavirus, ki je dodobra krojil nadaljevanje prvenstva, saj je zbolela večina ekipe s trenerjem vred.

Kljub želji, da bi se kakšna tekma prestavila in bi se omogočilo športno nadaljevanje prvenstva, smo v klubu naleteli na gluha ušesa tako pri pristojnih organih kot pri drugih klubih. Več o dogajanju smo zapisali v posebni izjavi za javnost, ki si jo lahko preberete tukaj.

Naslednjo – ključno – tekmo so tako večinoma odigrale igralke mladinske in kadetske ekipe, ki pa kljub borbenosti niso mogle nadomestiti izkušenejših kolegic.

 
Članice so tako že četrtič zapored sezono zaključile na nehvaležnem petem mestu.

V prvenstvu so dekleta odigrala 28 tekem, dosegla 10 zmag in zabeležila 18 porazov.

V sezoni so skupaj dosegla 1.580 točk, kar je najmanj od vseh prvoligaških ekip. Največ točk je dosegla kapetanka Tinkara Zoran (248), 225 jih je dosegla Eva Stefanoski, 200 pa Lea Mehle. So bila pa dekleta nadpovprečno uspešna pri izvajanju prostih metov in pri metih za tri točke.

Ekipa je v sezoni zabeležila 1.129 skokov, kar je le nekoliko manj od povprečja lige (1.166). Najboljša skakalka ekipe je bila Eva Stefanoski s 182 skoki, ki je bila po statističnih podatkih tudi najboljša igralka ekipe. 150 skokov je zabeležila Lea Mehle, 123 pa Ana Hrbljan.

Najboljša asistentka je bila Nika Kodelja (84), sledita Tinkara Zoran (50) in Dunja Novović (49).

Obliž na prvenstvene rane je prišel ob koncu sezone v pokalnem tekmovanju, kjer so se naša dekleta za uvrstitev v polfinale pomerila z ekipo Konjic. Po zelo napeti tekmi, ki se je končala z minimalno zmago 60:57, so se naša dekleta uvrstila v polfinale pokala, ki je potekalo v Celju.

Žreb nam je dodelil ekipo Triglava, ki je bila na koncu boljša in slavila z rezultatom 62:51.
 
Za konec si preberite, kaj sta po končani sezoni povedala trener in kapetanka moštva.
 
Slavko Duščak, trener: Po uspešno končani sezoni bi se zahvalil vsem igralkam. Rade, Luka, Tanja in Anja hvala za vašo pomoč in podporo skozi celo nenavadno sezono. Sezona je bila intenzivna in nepredvidljiva, potrebno je bilo veliko prilagajanja, dogovarjanja, na koncu pa smo v prvenstvu dosegli dober rezultat in kar je bistveno, zelo smo napredovali kot ekipa. Ponosen sem, da smo sestavili karakterno in enotno ekipo, ki se je izkazala v pokalu in se z dobro igro zasluženo uvrstila na final four. Hvala tudi predsedniku Daretu, ki je verjel in se trudil ter nas podpiral skozi celo sezono.
 
Tinkara Zoran, kapetanka: V začetek letošnje sezone smo vstopile z nekoliko spremenjeno ekipo. Pridružile so se nam punce, ki so prinesle novo energijo in željo za doseganje najvišjih mest. Že od samega začetka je bila prisotna sproščenost in povezanost, ki sta jo trenerja vnesla v ekipo. V štartu sezone se je še videla neuigranost ekipe, potrebovali bi več treningov in tudi kakšno prijateljsko tekmo več. Zaradi razmer kakršne so bile, le-teh namreč ni bilo veliko. Forma se nam je postopno dvigovala, kar se je poznalo tudi na rezultatu, vendar smo izgubile nekaj pomembnih tekem, ki so nas na koncu stale 4. mesta. Kljub številnim prekinitvam treningov, se nam je uspelo uvrstiti na zaključni turnir pokala članic, ki pa je bil, lahko rečem, da nagrada za celotno sezono.

 

U19 – PREGLED SEZONE 2020/2021

 

u19
 
Če je v sezoni 2019/20 v mladinski ligi nastopalo 12 ekip, se je v tej sezoni za nastopanje v kategoriji U19 prijavilo le 10 ekip. Ekipa Pomurja je po korona premoru izstopila od tekmovanja.
 
Naše mladinke so dosegle eno zmago in doživele sedem porazov, kar je bilo na koncu žal dovolj samo za 9. oziroma zadnje mesto.

Pri tem pa je spodbuden podatek, da je nastopala mlada ekipa, ki bo v podobni zasedbi nastopila tudi v naslednji sezoni.

V ekipi je bilo 13 igralk med njimi tudi dve, ki sta ekipo okrepili na dvojno registracijo – Tine Vide (Ledita) in Ana Markovič (Domžale). Najmanj tekem sta odigrali Zala in Tinkara, ki sta bili odsotni zaradi zdravstvenih razlogov in na tem mestu obema želimo čim hitrejše okrevanje.

Punce sezone niso začele najbolj prepričljivo in so na prvih dveh tekmah izgubile proti Ježici in Iliriji. Sledil je dolg odmor zaradi zaprtja tekmovanj in tako so naslednjo tekmo odigrale šele 21. marca letos, ko so se doma prikazale v boljši luči in se odlično upirale ekipi Maribora.

Sledilo je še nekaj porazov, v predzadnjem krogu pa so dekleta vendarle okusila slast zmage. V domači dvorani so gostila ekipo Krke in ko je že vse kazalo, da bomo gledali podaljšek, je Ajda Kokovnik s trojko v zadnji sekundi prinesla nasmehe na obraze deklet.

Pogled na statistične podatke pove, da so dekleta prejela največ točk v ligi – 601 in dosegla 467 točk, kar je najmanj v prvi mladinski ligi. Največ točk je dosegla Eva Mrhar 134, Tina Vide jih je dosegla 83 in Ajda Kokovnik 52.

Na vseh osmih tekmah so nastopile samo tri igralke – Eva Mrhar, Tina Vide in Sara Omahen.

V devetih tekmah so dekleta zadela le tri trojke, kar je bistveno manj od povprečja lige. Tudi pri izkoristku prostih metov so bila manj uspešna od povprečnega dosežka mladinskih ekip. Na voljo so imela 199 prostih metov, zadela pa so jih 113. Največ prostih metov je zadela Eva Mrhar 35, z izkoristkom 71,4 %.
 
Slavko Dušak, trener: V tej sezoni smo v mladinski ligi odigrali samo 8 tekem. Ekipa je prikazala dobre igre, vendar se nam je poznalo, da smo bili mlajši od nasprotnih ekip. Pohvalil bi dekleta za borbo in prizadevnost na tekmah. Zahvalil bi se Tini Vide in Ani Markovič, da sta se priključili mladinski ekipi in nam pomagali po najboljših močeh tudi ob zaključku sezone, ko so nastale težave s poškodbami. Tinkari Lavrič želim čim hitrejšo in uspešno vrnitev po koše.
 
Eva Mrhar, kapetanka: Za nami je bila zelo čudna in nepredvidljiva sezona. Treningi so bili prekinjeni, s puncami smo kljub temu poskušale ujeti ritem, vendar nismo dosegle takih rezultatov kot bi si želele. Upam, da bo v prihodnji sezoni vse potekalo normalno in dosežemo boljše rezultate.

 

U17 – PREGLED SEZONE 2020/21

 

U17
 
V sezoni so kadetinje odigrale 8 tekem (3 zmage in 5 porazov), na koncu je bilo to dovolj za 10. mesto med 22 sodelujočimi ekipami.
 
Dekleta so sezono začele z zmago doma proti Stražišču in jo tudi zaključile z domačo zmago proti Ines – ŠD Tabor Žiri.

Že prvo gostovanje na Ježici je za dekleta predstavljalo previsoko oviro. Dekleta so sicer prvi polčas odigrala z odliko in tudi vodila 35:38. V drugem polčasu pa je prišla do izraza krajša klop in domačinke so zasluženo zmagale.

Po zmagi v Stražišču se je sezona prekinila in se je nadaljevala spomladi. Žal pa je prišlo v ekipi ob vrnitvi na igrišča do številnih poškodb, tako da so sledili porazi proti Ježici, Vipavi, Triglavu in Akson Iliriji.

Zaradi poškodb je vseh osem tekem odigralo le nekaj mlajših deklet: Sara ŠL, Brina, Dunja in Taia. Od izhodne generacije (letnik 2004) sta Naja in Tea odigrali 6 tekem, Lana in Tinkara pa le tri.

Ekipa je v povprečju na tekmo dosegla 51,9 točke, kar je manj od povprečja lige (59,6 točk). Največ točk (92) je dosegla Petja Belc, ki je odigrala 7 tekem. Največ točk na tekmo (18) je dosegla Ana Duščak, vendar je odigrala le tri tekme.

Dekleta so imela na tekmah na voljo 126 prostih metov, kar je nekoliko več od povprečja lige. Uspešnost meta je bila 51,6 %, kar pa je pod povprečjem ostalih ekip (61,8 %). Največ prostih metov je imela na voljo Ajda Kokovnik (27), ki je bila pri metu 55,6-odstotna. Najboljši odstotek (83,3 %) pri izvajanju prostih metov je imela Sara Špari Leben, ki pa je imela na voljo le 6 prostih metov.

Igralke kadetske ekipe so v sezoni dosegle 16 trojk, od tega Ajda Kokovnik sedem.
 
Predrag Radović, trener: V kadetskem tekmovanju smo odigrali 8 tekem in niti na eni tekmi nismo bili v kompletni postavi, kar se je poznalo v sami igri in rezultatu. Priložnost za igro so dobile mlajše igralke, ki so zelo dobro izkoristile svojo minutažo. Pohvala dekletom za odlično delo na treningu in posameznicam za napredek v igri. Zahvala klubu za pogoje pri delu in prenose tekem v živo. Hvala staršem za prevoze. Tinkari Lavrič pa želim čim hitrejšo vrnitev pod koše.
 
Naja Pečar, kapetanka: Letošnja sezona je bila zelo nenavadna, saj je bila prekinjena kar nekaj mesecev. Po vrnitvi na parket smo imele v ekipi precej poškodb, tako da na nobeni tekmi nismo bile v popolni postavi. Veliko priložnosti so dobile mlajše, ki so zelo dobro nadomestile starejše soigralke. Naslednjo sezono zaradi spremembe tekmovanja ostajamo v enaki zasedbi in verjamem, da lahko pokažemo vse kar znamo.
 

U15 – PREGLED SEZONE 2020/21

 

U15
 
V pretekli sezoni so dekleta ekipe U15 odigrala 8 tekem, na katerih so dosegla 5 zmag, trikrat pa so bila poražena. Na koncu je to zadoščalo za uvrstitev na 9. mesto.
 
Punce so s svojimi predstavami v preteklih letih nakazala, da imamo v klubu novo odlično in številčno generacijo mladih košarkaric. Zato je bilo pred sezono za pričakovati, da se bodo znova pognala v boj za najvišja mesta.

Začela so odlično s tremi zmagami proti Litiji, Krki B in Lediti. Že sredi oktobra pa so bili treningi in tekmovanja prekinjena. Mlajša dekleta so se sprva pridružila Zoom treningom ekipe U13, starejše so trenirale samostojno. V naslednjem obdobju se je ekipa pripravljala samostojno prek digitalnih kanalov.

Februarja so se dekleta vrnila v dvorano, vendar smo spomladi že vsi v klubu po malem obupavali nad nadaljevanjem sezone. A je posvetil žarek upanja tudi za tekme mlajših ekip. V maju 2021 se je tako sezona U15 končno lahko nadaljevala. Nasproti našim dekletom so stale močnejše nasprotnice kot jeseni.

Začetek nadaljevanja sezone ni bil najbolj obetaven. Najprej se je poškodovala kapetanka Ana, sledili so porazi proti Krki in dvakrat proti Iliriji, kar je dekleta oddaljilo od boja za najvišja mesta. Po zmagi v Litiji je obliž na pomladanski del prišel na zadnji tekmi, ko so dekleta pokazala odlično igro in premagala Krko v domači dvorani.

Najboljša strelka je bila Brina Sedminek, ki je dosegla 123 točk, 104 točke je dosegla Staša Belc, 101 točko pa Meta Zupančič. Najboljša strelka upoštevaje število odigranih tekem, je bila Ana Duščak, ki je dosegla 15 točk na tekmo, Staša Belc pa 14,9 točke na tekmo.

Največ prostih metov je izvajala Meta Zupančič (29), najboljša izvajalka prostih metov je bila Ana Duščak s 76,9-odstotnim metom. Dekleta so zadela 18 trojk, kar je nad povprečjem lige, največ jih je zadela Brina Sedminek (6).
 
Predrag Radović, trener: Po uspešnem startu v sezono se je tekmovanje ustavilo zaradi covida. Treningi so potem več mesecev potekali preko zooma. Dekleta so bila zelo prizadevna na treningih. Po ponovnem začetku se je tekmovanje začelo po novem sistemu tekmovanja. Dekleta so zelo dobro odigrala vse tekme, bila so zelo delovna na treningih, zato z moje strani velika pohvala. Zaradi poškodb nekaterih nosilnih igralk, se na žalost nismo uvrstili na final four. Zahvaljujem se klubu za odlične pogoje in za prenose tekem v živo. Zahvala tudi staršem za prevoze na treninge in tekme.
 
Ana Duščak, kapetanka: V zanimivi sezoni smo odigrale 8 tekem in večino treningov naredile preko zooma. Na svoje soigralke sem ponosna in se že veselim nove sezone brez poškodb.

 

U13 – PREGLED SEZONE 2020/21

U13
 
Ekipa U13 je že tretjo leto zapored najbolje uvrščena selekcija v klubu in očitno prihajajo nove generacije uspešnih grosupeljskih košarkaric.
 
V sezoni 2020/21 so dekleta zaradi razmer in spleta nesrečnih okoliščin sicer odigrala samo 4 uradne tekme, na katerih so dosegla 3 zmage in enkrat izgubila. Ker so bila v zadnjem delu v skupini z manj ekipami, je to zadoščalo za uvrstitev na 8. mesto.

Pred sezono posebnih rezultatskih pričakovanj za selekcijo U13 ni bilo, saj je bilo v ekipi le pet igralk, ki so že okusile nastope v tej starostni kategoriji.

Na prvem turnirju v sezoni so bila dekleta prosta, ravno tako so bila prosta v prvem krogu mini pokala.

Drugi turnir je potekal v Grosuplju in je bil obenem tudi krst nove dvorane na Tovarniški. Pod taktirko odlične kapetanke Staše Belc so dekleta prikazala veliko borbenosti in na prvi tekmi ugnale Krko z rezultatom 39:30, na drugi pa Šentvid z 38:34.

Turnir je bil za številna dekleta nekaj posebnega saj so Živa, Neža in Hana odigrale sploh prvo košarkarsko tekmo, za mlade Neli, Stino, Lano in Lauro pa je bila to prva tekma v kategoriji U13.

Žal so morala kmalu po tekmi dekleta v karanteno, tako da se je sezona zanje prekinila še predno se je sploh dobro začela. Vendar trenerkama in dekletom to ni vzelo volje do dela in so že v sredini oktobra začele s treningi preko Zooma.

Digitalni treningi so trajali kar štiri mesece in sedem dni. V tem času so dekleta oddelala rekordnih 50 treningov na daljavo, za kar jim lahko samo čestitamo.

Ravno zaradi odnosa, ki so ga dekleta pokazala, je bila super novica, da so v skrajšanem nadaljevanju tekmovanja lahko odigrala še nekaj tekem.

Žal pa so odigrala le dve tekmi, saj so bila razvrščena v skupino s samo dvema nasprotnima ekipama, od katerih se je zmagovalka uvrstila na zaključni turnir najboljših.

Tekmo proti Litiji so dekleta zanesljivo dobila (50:16), o uvrstitvi na final 4 je odločala tekma proti Krki, ki se je končala z zmago Novomeščank z rezultatom 47:48. Igralke Krke so nato na zaključnem turnirju osvojila bronasto medaljo.

V prvem polčasu odločilne tekme so naša dekleta pokazala izjemno pogumno košarko in po kolektivni igri v napadu ter odlični obrambi prepričljivo vodila. Izkušene gostje, ki imajo veliko več tekmovalnih izkušenj, so do vodstva prišle šele v zadnjih sekundah tekme, zadnji koš naših deklet pa je prehitel pisk sirene.

Zaradi res majhnega števila tekem je ekipa ob koncu sezone odigrala še prijateljsko tekmo v Ljubljani, kjer so se dekleta pomerila z vrstnicami Ježice.

Med strelke se je v sezoni vpisala večina igralk, najboljša strelka in igralka ekipe pa je bila Staša Belc.
 
Mateja Pečar, trenerka: Na novo sestavljena ekipa je zahtevala veliko spoznavanja, pogovorov in prilagajanja, tako glede usklajevanja treningov, kot glede različnih ravni tehničnega in taktičnega znanja. Punce so pokazale, da so iz pravega testa in niso obupale med dolgo pavzo. Ravno nasprotno. Takoj, ko je bilo mogoče, smo se odpravile na pohod na bližnji hrib in kmalu tudi v dvorano. Dekleta so dokazala, da resen pristop na treningih prinaša rezultat. Vse skupaj bi si želele, da bi lahko odigrale kakšno tekmo več.
 
Staša Belc, kapetanka: Za nami je posebno leto. Dekleta so čez celo leto garala in pokazala velik napredek. Veselim se nove sezone z njimi.

 

U11 – PREGLED SEZONE 2020/21

 

U11

Že ob koncu lanske sezone smo zapisali nekaj kritičnih misli ob organizacijskem nazadovanju tekmovanja U11, ki je bilo v številnih klubih še pred nekaj leti neusahljiv vir košarkaric, ki zadnja leta tvorijo jedro slovenskih ženskih reprezentanc.
 
Koronavirus je situacijo v zadnjem letu še poslabšal. Šole košarke po osnovnih šolah (pri nas in drugod po Sloveniji) že 16 mesecev ni, ravno toliko pa je minilo tudi od zadnjih tekem, ki so jih odigrale ekipe U11.

V Grosuplju pa obstaja tudi svetlejša plat zgodbe.

Kljub preprekam na poti so najmlajša dekleta pod vodstvom trenerke Ane Hrbljan pridno trenirala. Nekaj izkušenejših deklet (Neli, Stina, Julija in Neža) je dobilo priložnost za igro na tekmah ekipe U13. Medtem pa so Ana, Anabella, Brina, Gaja, Klementina, Manca, Marina, Mila, Naja, Vita Katarina in Zala pridno trenirale ter nabirala košarkarsko znanje, ki jim bo prav prišlo v naslednji – upajmo tudi tekmovalni – sezoni. Ob koncu sezone se je treningom pridružilo še nekaj novih deklet.

Za vztrajnost in trud na treningih si dekleta zaslužijo, da si njihovo sezono (od začetka do konca) ogledamo v slikovni predstavitvi.