Košarkarski klub Grosuplje

Najpomembnejšo vlogo pri začetku grosupeljske košarke je imela OŠ Louis Adamič in projekt ŠKL (Šolska košarkarska liga), pri katerem je bila ta osnovna šola prisotna že od samega začetka v sezoni 1995/1996.

 

Na podlagi dobrih rezultatov v šolskem tekmovanju se je leta 1997 nekaj entuziastov odločilo, da ustanovi KK Grosuplje. Prvi upravni odbor kluba so sestavljali predsednik Božidar Gabrijel (ravnatelj OŠ Louisa Adamiča), tajnica Barbara Miklavčič ter člani Stane Repar, Ivan Ploj, Davorin Tomažin, Iztok Gruden in Milan Hojč.

V začetku svojega delovanja je KK Grosuplje deloval samo na področju moške košarke, vendar se je z velikimi uspehi v tekmovanju ŠKL z leti začel pojavljati interes tudi za žensko košarko.

 

Prvi resni zametki ženske košarke segajo v sezono 2004/05, ko je ekipa fantov in deklet OŠ Louis Adamič pod vodstvom trenerja Tea Hojča osvojila 2. mesto na šolskem državnem prvenstvu (Pionirski festival) in dobila priznanje občine Grosuplje za pomemben dosežek v ekipnem športu za leto 2004.

 

Leta 2005 je KK Grosuplje v tekmovanje KZS prijavil prvo dekliško ekipo. Dekleta so s tekmovanji v 2. SKL za pionirke (U14) začela v maju 2005. Še v istem letu je s tekmovanjem začela tudi ekipa mlajših pionirk (U12). Obe ekipi je vodil Teo Hojč, veliko zaslug za razvoj ženske košarke v Grosupljem gre tudi učiteljici športne vzgoje Mateji Gjerkeš.

1 2005
2 2005 pionirke
2006/07
Sezona
V sezoni 2006/07 se dekleta U12 prvič zavihtijo na zaključni turnir, kjer pod vodstvom Tea Hojča osvojijo tretje mesto.
5 2006 MD
2007/08
Sezona
Leta 2006 je trenerski štab kluba okrepil Luka Hrovatin, ki je v sezoni 2007/08 prevzel vodenje mlajših pionirk (U12).
prvak07

Ekipa je redni del tekmovanja končala brez poraza in se uvrstila na zaključni turnir, kjer je osvojila 2. mesto v državnem prvenstvu.

Pod vodstvom Tea Hojča se je tudi ekipa U14 prvič uvrstila na zaključni turnir državnega prvenstva, in osvojila 1. mesto. Turnir je potekal v Trbovljah, MVP turnirja je bila naša Tjaša Valentinčič.

 

2008
Zaradi hitrega razvoja ženske sekcije kluba so košarkarski delavci v Grosupljem pod vodstvom Božidarja Gabrijela ustanovili Ženski košarkarski klub Grosuplje.
8a
2008/09
Sezona
V prvi sezoni samostojnega delovanja kluba (2008/09) se je ekipa U14 ponovno uvrstila na zaključni turnir državnega prvenstva, kjer je osvojila 1. mesto v državnem prvenstvu.
10 2010

Turnir je bil odigran v Grosupljem, ekipo je vodil Luka Hrovatin.

MVP turnirja je bila Alina Gjerkeš, v najboljši peterki turnirja pa je bila tudi Klara Zupančič.

Nekaj zaključnih trenutkov finalne tekme proti Ježici, kjer so naša dekleta nastopala v belo modri opremi, si lahko pogledate tukaj.

2008/09
Sezona
S tekmovanjem je pričela tudi ekipa kadetinj, ki se je takoj uvrstila na zaključni turnir in osvojila 4. mesto v državnem prvenstvu.
11a 2009 3 kadetskiFF2009
2008/09
Sezona
Po nekaj zaporednih drugih mestih, ekipa deklet in fantov OŠ Louisa Adamiča v tej sezoni osvoji 1. mesto v Šolski košarkarski ligi (ŠKL) in na Pionirskem festivalu.
12

Nekaj več o delu v klubu in načrtih za prihodnost je povedal trener Luka Hrovatin v tem prispevku.

2009
Klubski uspehi so imel širok odmev, med drugim sta vodstvo kluba, trenerja in igralke sprejela župan Grosupljega Peter Verlič in olimpionik Miroslav Cerar.
13 Prvi FF kadetinj ZKK
2009
Igralke Janža Dolinšek, Alina Gjerkeš, Anita Kastelic in Klara Zupančič so bile kot prve Grosupeljčanke povabljene v reprezentanco.
14 reprezentantke

Z reprezentanco so se udeležile evropskega prvenstva kadetinj B divizije v Estoniji. Reprezentanca je osvojila 10. mesto.

Vpoklice v reprezentanco si v tem obdobju prislužijo tudi Katja Škoda, Anja Valentinčič, Tjaša Weiss in Zala Lešek.

2009/10
Sezona
V sezoni 2009/10 trenersko ekipo okrepita Mitja Kocmur in Luka Strle. Sezono si bomo zapomnili predvsem po tem, da se je v točkovanju mladih, ki ga vodi KZS, naša ekipa prvič prebila tik pod vrh.
15 2009 FF

Osvojili smo drugo mesto za delo z mladimi košarkaricami, saj so naše ekipe uvrstile na zaključni turnir v štirih starostnih kategorijah (U12, U14, U16 in U18), trud pa okronale s kar tremi medaljami.

9. oktober 2010 je za naš klub prav poseben dan. Tega dne je prvič nastopila naša članska ekipa, ki je bila večinoma sestavljena iz samih mladih domačih igralk.

16 2010 clanska ekipa

Prvo zmago je članska ekipa dosegla že na svoji tretji tekmi v Rogaški Slatini, ob koncu sezone pa zasedla 8. mesto. Izjava trenerja Tea Hojča je na tej povezavi

 

Tudi v mladinskih kategorijah so se nadaljevali številni uspehi. Prvič je zlato medaljo v kadetski konkurenci osvojila ekipa, ki jo je vodil Teo Hojč. Zaključni turnir je potekal v domači dvorani Brinje.

17 2011 FF kadetinj

V tej sezoni je s treniranjem košarke v Grosupljem začela tudi Eva Lisec, ki je bila v naslednjih letih ključni člen številnih uspehov slovenske članske reprezentance in se lahko pohvali z zares uspešno igralsko kariero.

 

Zaključni turnir mladink v Pivki si lahko pogledate na tej povezavi
https://www.youtube.com/watch?v=RAehlknND74

 

Že naslednjo sezono se je članska ekipa zavihtela na 5. mesto, nekaj utrinkov z ene od tekem si lahko pogledate tukaj:
https://www.youtube.com/watch?v=tjXFZLf0nvc

 

Člansko ekipo je tudi v tej sezoni vodil Teo Hojč, ki se je s koncem sezone po več kot sedmih letih trenerskega dela poslovil od kluba ter z delom v trenerskem poslu uspešno nadaljeval v moški košarki, najprej v Sloveniji nato tudi v tujini.

 

Trenerski štab je pri delu z najmlajšimi okrepil Michael Gabrijel. Z vodenjem mladinskega pogona je nadaljeval Luka Hrovatin, ki je tako za moški kot ženski klub vzpostavil odličen načrt šole košarke po osnovnih šolah celotne regije, kasneje pa ga je podrobno predstavil tudi v svojem diplomskem delu.

 

KK in ŽKK Grosuplje sta v teh letih tesno sodelovala in skupaj vzpostavila lastno košarkarsko šolo za učenke in učence od 1. do 5. razreda osnovne šole. V njej se je letno udejstvovalo in učilo prvih košarkarskih korakov kar okoli 500 fantov in deklet.

18 2012 FFmladink
2012/2013
Sezona
V sezoni 2012/2013 se med najboljše štiri ekipe prvič uvrsti članska ekipa, ki pod vodstvom Mladena Rajiča osvoji tretje mesto. Enak rezultat je članska ekipa ponovila tudi v naslednji sezoni.
PHT 7902 1024x682 1

Želje klubskega vodstva, v katerem sta imela ključni vlogi Andrej Gabrijel in Roman Zupančič so postale višje in v člansko ekipo začnejo prihajati tudi prve okrepitve. Klub okrepijo bodoča reprezentantka Tina Jakovina ter izkušeni Barbara Škof in Sandra Bajrektarević.

Najmlajšo ekipo kluba je prevzel Andraž Glavač in takoj osvojil prvo mesto v kategoriji najmlajših deklic.

2013/14
Sezona
Dobro delo z najmlajšimi je obrodilo sadove in v sezoni 2013/14 se je na tekmah najmlajših (U10-U12) pogosto zbralo takšno število igralk, da je bilo klubskih dresov premalo. Ekipe sta vodila Luka Sterle ...
19 6 prva tekma generacije 2004
2013/14
Sezona
... in Andraž Glavač.
test

Ekipa zelo številčne generacije deklet rojenih 2003 se je nato čez dve leti uvrstila tudi na zaključni turnir, kjer so dekleta v Murski Soboti osvojila četrto mesto.

2013/14
Sezona
Nosilke igre v mlajših kategorijah so postajala dekleta, ki so predstavljala nov odličen rod domačih igralk. V tej sezoni se je iz Ljubljane klubu pridružila tudi zelo obetavna igralka Zala Friškovec.
21 prvakinje U14 leto 2013

Številna od deklet so kasneje zaigrala tudi v različnih reprezentancah Slovenije - Teja Goršič, Lea Mehle, Tjaša Kenda, Ana Plevnik, Eva Jamnik in druge. Z njimi Luka Hrovatin osvoji zlato medaljo v kategoriji U14.

To pa je praktično tudi zadnja sezona, ko je v klubu deloval Luka Hrovatin. Dokaz o uspešnem delu z mladimi je tudi dejstvo, da je klub v njegovem zadnjem letu dela v mladinskem pogonu prvič in edinkrat v zgodovini osvojil prvo mesto pri delu z mladimi košarkaricami v Sloveniji.

2014/15
Sezona
Sezona 2014/15 je bila prelomna v več pogledih. Cilji članske ekipe so bili zelo visoki, klub je prevzel ime sponzorja Grosbasket, na dresih se je pojavil novi grb, ki pa ga je klub uporabljal le krajši čas.
23 grb gb
2014/15
Sezona
Kot okrepitev je v Grosuplje prišla odlična organizatorka igre Rebeka Abramović, klub pa je posegel tudi po tujih okrepitvah. Iz BIH je prišla Zvjezdana Gagić, klubu sta se pridružili tudi dve američanki - Haleigh Alissa Lankster in Cecilia Nkendlim Okoye.
24 2015 clanice

Trenersko mesto članske ekipe je na začetku sezone prevzel Luka Hrovatin, ki pa je klub po mesecu dni dokončno zapustil.

Za članskega trenerja je bil imenovan priznani srbski trener Dragomir Bukvić, ki je pred tem vodil tudi reprezentanci Slovenije in Srbije. Ekipa je ob koncu sezone zasedla tretje mesto, nastopala pa je tudi v Mednarodni ženski regionalni košarkarski ligi (MŽRKL).

2014/15
Sezona
V mladinskem pogonu je začel z delom nekdanji košarkarski reprezentant Slavko Duščak, ki je s kadetinjami osvojil prvo mesto.
25 2014 neuradni FF 1

Izjemno uspešno generacijo, ki je pod vodstvom Luke Hrovatina dve leti nazaj osvojila prvenstvo v kategoriji U14, so sestavljale Teja Goršič, Zala Friškovec, Maša Gabrijel, Ana Plevnik, Lea Mehle in Tjaša Kenda.

Ekipi sta bili pridruženi tudi kasnejši reprezentantki Lea Debeljak in Pia Fistrovič.

Trenerskemu štabu pa se je priključil mladi Tilen Hojč.

2015/16
Sezona
Že v naslednji sezoni je člansko ekipo prevzel Slavko Duščak in z njo osvojil tretje mesto.
26 2015 13 clanice 2015
Izpraznjeno mesto vodje mladinskega pogona je prevzel Predrag Radović. Oba trenerja sta kmalu začela sodelovati tudi v različnih reprezentančnih selekcijah. V tej sezoni se mlajšim selekcijam uspe uvrstiti na tri zaključne turnirje, kjer pa žal ostanejo brez medalj, saj osvojijo tri četrta mesta.
2015/16
Sezona
Ob koncu sezone 2015/16 klub zapustijo številne izkušene igralke. Kot okrepitve se klubu pridružijo reprezentantke mlajših selekcij – Mojca Ahac, Tinkara Zoran, Nika Kodelja in Elma Dautović.
2015 16
2016/17
Sezona
Sezona 2016/17 je zadnja v tem desetletju, ko je ena od naših ekip osvojila zlato medaljo.
2016 17

To je uspelo ekipi kadetinj, ki jih je vodil Predrag Radović. Naziv MVP finalnega turnirja je prejela Mojca Ahac, ki je bila hkrati tudi najboljša strelka turnirja. V najboljšo peterko turnirja sta bili izbrani še Lea Mehle in Elma Dautović.

Mladinke so sezono končale na četrtem mestu, starejše deklice pod vodstvom Predraga Radovića so zasedle 13. mesto, mlajše deklice pod vodstvom Bojana Bertalaniča pa 19. mesto.

V sezoni 2017/18 so na zaključnem turnirju, ki je potekal v Grosupljem mladinke pred 700 gledalci osvojile drugo mesto. V polfinalu so dekleta premagala Ježico, v finalu pa so izgubila proti Celju. V obeh tekmah je bila najboljša igralka pri naših Teja Goršič. 

 

Posnetek finalne tekme je na voljo na naslednji povezavi:
https://livestream.com/zivo/kzs2018/videos/171847603

 

2017 2018

Kadetinje so osvojile bronasto medaljo za tretje mesto. Na zaključnem turnirju v Mariboru so dekleta v polfinalu izgubila proti Celju, v tekmi za tretje mesto pa premagala Maribor. Najboljši igralki pri naših sta bili Lea Debeljk in Elma Dautović.  

 

Mlajše in starejše deklice so v prvenstvu zasedle 11. mesto. Članice v tej sezoni zasedejo peto mesto, številne naše igralke pa nastopijo tudi v mlajših reprezentancah Slovenije. 

 

Po reprezentančnem tekmovanju je z igralsko kariero zaključila Maša Gabrijel, odlična Grosupeljčanka, ki je bila več let reprezentantka v različnih mlajših kategorijah.

 

maska
2017/18
Sezona
V tem obdobju se je nekoliko zapostavilo delo z najmlajšimi in le entuziazmu Tilna Hojča se lahko zahvalimo, da se je delo z najmlajšimi v okrnjenem obsegu nadaljevalo.
31 2017 7 najmlajse pionirke 2017 1024x768 1

Pri delu z najmlajšimi sta krajši čas pomagala tudi nekdanja igralka Anita Kastelic in Nejc Krevs.

2018/19
Sezona
V sezoni 2018/19 delo z najmlajšimi prevzame Mateja Pečar, ekipi U13, ki jo je vodil Tilen Hojč, pa na turnirju v Novem mestu le ena trojka zmanjka do uvrstitve na zaključni turnir. V reprezentančnem dresu nastopita naši Anita Merlak in Tina Vide.
32 2019 reprezentanca
2019/20
Sezona
V sezoni 2019/20 se delu z najmlajšimi (U11) posveti Ana Hrbljan. Ekipo U13 prevzame Mateja Pečar, ki nekaj izkušenim igralkam doda večje število novih košarkaric.
33 2019 U13

Ekipa napreduje iz tekme v tekmo in ko ekipa na turnirju v Škofji Loki premaga tako domačinke kot Ilirijo, sezono žal prekine epidemija koronavirusa. Ekipa na koncu osvoji četrto mesto.

Uvrstitve ostalih ekip so naslednje: ekipa U15 zasede 8. mesto, ekipa U17 osvoji 9. mesto, ekipa U19 je bila deveta, članice pa so bile brez možnosti za uvrstitev v polfinale in so osvojile 5. mesto.

2020/21
Sezona
Sezono 2020/21 si bomo zapomnili po zaprtih dvoranah zaradi epidemije koronavirusa.
122926160 2851059648459807 9212166828868997846 n

Delo z najmlajšimi je potekalo na daljavo in sezona mlajših kategorij se je praktično začela šele spomladi.

Že tretjič zapored je najboljši rezultat dosegla pomlajena ekipa U13, ki je bila na odločilni tekmi tik pred uvrstitvijo na zaključni turnir, vendar je bil koš za zmago naše najboljše igralke Staše Belc žal dosežen sekundo po pisku sirene.

Starejše kategorije mladinskega pogona v teh letih žel ne dosegajo več vidnejših uspehov, kar se pozna tudi na slabši uvrstitvi v Pokalu mladih, kjer se klub uvršča okrog desetega mesta.

Kolikor toliko normalno se je odigrala le sezona članic, ki pa so jo zaznamovale številne prestavljene tekme, tako da je bila sezona na meji regularnosti.

2021/2022
Sezona
Okrepljeni članski ekipi se je po šestih letih uspelo uvrstiti v polfinale državnega prvenstva, kjer so dekleta pod vodstvom Slavka Duščaka osvojila tretje mesto.
34 2021 clanice

Tako kot že leto prej se ekipa članic uvrstila tudi v polfinale pokalnega tekmovanja, kjer je bila boljša ekipa Celja.

Ključne vloge v članski ekipi so imele Eva Stefanoski, Mojca Ahac, Sara Meden,  Tinkara Zoran, Anita Merlak in Ana Hrbljan.

Sezono so tako v članski ekipi kot v kategorijah od U15 do U19 zaznamovale številne poškodbe, precej igralk je žal prehitro zaključilo igralsko kariero.

Člansko ekipo so tako na zadnjih tekmah dopolnile naše mlajše igralke, mladinska ekipa pa sezone sploh ni dokončala. Tudi tekme in treningi kadetinj so potekali v zelo okrnjeni zasedbi.

2021/2022
Sezona
V reprezentanco se je po nekaj letih premora zopet uvrstila naša igralka. Nastop na turnirju Slovenia Ball si je z odličnimi igrami zaslužila Staša Belc, ki je bila v tej sezoni najboljša strelka prvenstva U13.
35 2022 Stasa